Recomandari pentru pacientii cu proteza totala de genunchi

Dr. FLEACA RADU

medic primar ortopedie-traumatologie

medic specialist medicina de urgenta

competenta artroscopie

doctor in stiinte medicale

 

E-mail: rfleaca@yahoo.com

Tel: +40722604405

www.radufleaca.ro

 

INDICATII PENTRU PACIENTII CU

ARTROPLASTIE TOTALA DE GENUNCHI

 

            Ati suferit o operatie prin care vi s-a inlocuit genunchiul bolnav cu un genunchi artificial (proteza de genunchi). Dupa aceasta operatie de protezare de genunchi e necesara o perioada de timp pina cind veti putea sa va folositi normal genunchiul operat, o perioada de recuperare si reeducare a articulatiei, muschilor si mersului. Pentru aceasta, trebuie sa va miscati, atit in pat cit si sa va mobilizati, sa va deplasati. Aceasta mobilizare precoce are rolul atit de a va asigura un confort de viata bun cit mai rapid, dar si de a reduce complicatiile postoperatorii: escare, tromboflebite (cheaguri de singe in picior).

Dupa cum ati constatat, procesul de recuperare a inceput imediat postoperator, insa e necesar a fi continuat pina cind veti putea reveni la vechile activitati. In acest sens, kinetoterapia are un rol esential in refacerea fortei musculare, reeducarea articulatiilor si reinvatarea mersului normal. Colaborarea cu un kinetoterapeut este esentiala, exercitii specifice putind fi facute sub indrumarea acestuia, ceea ce grabeste mult procesul de recuperare.

Multi dintre pacienti prezinta scurtari ale membrului afectat, deformari, contracturi musculare si redori ale articulatiei genunchiului inainte de operatie. Dupa operatie membrele inferioare sint egale, iar noua articulatie de genunchi are mobilitate aproape normala (extensie completa, insa flexia e de doar 110-1300, ceea ce inseamna ca nu veti putea sa va asezati cu sezutul pa calcaie datorita formei protezei). Contracturile musculare si anchiloza articulatiei determina limitarea mobilitatii in genunchiul dumneavoastra protezat. Pentru ca sa va puteti folosi articulatia normal insa e nevoie de gimnastica de recuperare.

Exercitiile de recuperare postoperatorii au si rolul de a reduce riscul aparitiei complicatiilor. Mobilizarea si exercitiile musculare ale membrelor inferioare favorizeaza circulatia singelui prin membre si scad riscul de a face cheaguri de singe (tromboflebite, embolii), cresc forta musculara si coordonarea si scad astfel riscul de a cadea, evitind fracturile sau rupturi ale ligamentelor de la nivelul genunchiului, iar prin mobilizarea precoce scade riscul infectiilor pulmonare si urinare si a escarelor.

Dupa operatie trebuie sa mergeti zilnic. Initial etape scurte (10-15 minute) pe distante scurte de citeva ori pe zi, apoi cresteti gradat timpul si distanta deplasarii.

            In primele 4-6 saptamini pacientul trebuie sa ajunga sa se deplaseze cu ajutor minim (o cirja) sau fara ajutor si sa nu mai foloseasca medicamente impotriva durerii. Pina la revenirea la o activitate normala e nevoie de 1 – 6 luni. Sint multi factori care influenteaza durata acestei recuperari, cei mai importanti fiiind: starea articulatiei si muschilor dinaintea operatiei, modul in care pacientul isi face programul de recuperare, eventuale complicatii postoperatorii aparute. 

In timp veti putea sa reveniti la o activitate normala. Va trebui insa sa evitati spoturile cu risc de cadere (ski alpin, calarie) sau contact (fotbal, baschet, etc). Veti putea insa sa practicati sporturi cu impact mai redus, ca: plimbari pe munte, inot, tenis, golf, bicicleta, ski fond.

LA IESIREA DIN SPITAL

Trebuie sa puteti sa va deplasati pe teren plat, sa urcati si coboriti scari cu ajutoul unui cadru de mers sau a cirjelor. De asemenea, puteti sa va ridicati/asezati de pe scaun sau pat fara ajutor, puteti sa folositi toaleta si sa va imbracati cu putin ajutor.

Aveti nevoie de cineva sa va ajute in primele 1-2 saptamini la spalat, prepararea mincarii, efectuarea celorlaltor activitati casnice pe care inca nu le puteti reliza singur/a.

Nu aveti nevoie de un pat de spital, insa patul dumneavoastra trebuie sa fie suficient de inalt pentru ca soldurile sa va fie mai ridicate decit genunchii cind stati pe marginea lui, dar sa atingeti solul cu degetele (pentu a va ajuta sa va ridicati), iar salteaua sa fie mai tare.

Asezati-va lucrurile de care aveti nevoie la indemina.                                                       

Luati masuri pentru a nu cadea: sa aveti lumina suficienta pe unde va deplasati, aveti grija la animalele de casa, praguri, covorase care aluneca sau cu ciucuri, gresie alunecoasa, etc

MEDICATIE

Folositi medicamente antialgice cit timp este necesar pentru a va putea odihni si a putea face exercitiile de recuperare. In prima etapa, luati antialgice cu 30 minute inainte de exercitiile de recuperare pentru a putea creste intensitatea acestora si a controla durerea.

Ati primit o reteta care cuprinde un medicament anticoagulant pentru a nu face cheaguri de singe in picior, un medicament antiinflamator care ajuta la durere si pentru a preveni depunerea de os nou in alte parti ale articulatiei care in timp poate sa reduca miscarile protezei, precum si unguent local

Alimentati-va corect, suficient, cu multe vitamine si fier, hidratati-va adecvat.

Luati-va medicamentele pentru tensiune, boli de inima, etc., dupa cum v-au fost recomandate de catre medicul dumneavoastra de familie sau cardiolog, etc.

Luati-va medicamentele indicate de medic atit timp cit v-au fost recomandate. Daca din diverse motive nu puteti lua unul dintre medicamente anuntati medicul de aceasta.

Puneti gheata pe genunchiul operat cel putin 30 de minute de 3 ori pe zi timp de 2-3 saptamini de la operatie (mai mult daca e necesar), in special inainte si dupa efectuarea exercitiilor de recuperare.

ACTIVITATE

Miscati-va, plimbati-va cind ajungeti acasa. Este foarte important sa va folositi muschii, sa-i reantrenati. Incepeti cu perioade scurte si cresteti gradual timpul si distanta de deplasare. In primele zile puteti sa indepliniti sarcini usoare prin casa, pentru perioade scurte de timp. Pe masura ce va veti antrena, veti fi capabil/a sa va reluati activitatea normala. Nu carati obiecte in miini, aveti nevoie de ele pentru a va sprijini de cadru, cirje si ajuta la mers.

Desi mobilizarea postoperatorie implica un anumit grad de disconfort si durere, multi dintre pacienti ajung foarte repede (citeva zile) sa se simta mai bine decit inainte de operatie.

In principiu, puteti calca cu toata greutatea pe membrul inferior operat, exceptind cazul in care doctorul dumneavoastra va recomanda altfel.

Folositi cadrul de mers sau cirjele atit timp cit va este necesar pentru a avea siguranta la mers. Deja ati invatat sa le folositi la mers pe teren plat si urcat/coborit scari. De obicei, se renunta la cadru/cirje in 4-6 saptamini de la operatie. Este important sa tineti legatura cu un kinetoterapeut pentru a va urmari progresul si a va sfatui in continuare.

Aveti grija cind pasiti peste praguri, covoare, pe suprafete alunecoase (gresie), cind va spalati.

E util sa folositi un pat mai inalt si un inaltator pentru colacul de toaleta, acestea va vor ajuta sa va mobilizati in prima perioada.

Asezati cite un scaun stabil in bucatarie, baie, si in camerele in care va plimbati pentru a putea face pauza si a va odihni.

La urcatul scarilor puneti intai piciorul sanatos pe treapta, apoi aduceti-l linga pe cel protezat. La coborire invers: puneti pe treapta de jos intai piciorul protezat apoi aduceti-l linga el pe cel sanatos. Urcati sau coboriti trepta cu treapta in prima etapa. Ajutati-va de balustarda si de cirje initial.

Nu uitati ca recuperarea completa dureaza intre 1 si 6 luni.

PRECAUTII

In primele 6 saptamini postoperator:

  • nu faceti genuflexiuni, folositi genunchiul sanatos ca sprijin la ridicat
  • nu dormiti cu o perna sub genunchiul operat
  • nu stati picior peste picior
  • nu va sprijiniti pe genunchiul operat
  • evitati sa va asezati pe scaune, canapele joase sau moi

Trebuie sa aveti grija deosebita pentru a va proteja impotriva infectiilor, deoarece microbii dintr-un loc infectat ( abces, infectii urinare, respiratorii, etc) pot ajunge prin singe la proteza si sa determine infectia acesteia:

  • spuneti medicului sau dentistului dumneavoastra ca aveti o proteza de sold
  •  luati antibiotice inaintea oricarei manevre medicale invazive sau lucrari dentare

Nu este recomandat sa dormiti pe genunchiul operat in primele 6 saptamini de la operatie

            Condusul unui autovehicul este interzis pina la 6 saptamini postoperator, exceptind situatia in care pacientul/a nu mai foloseste medicatie impotriva durerii si nici cirje.

Evitati suprasolicitarea articulatiei protezate, faceti recuperarea in ritmul pe care il puteti sustine, sub indrumarea kinetoterapeutului si a medicului, si nu sariti peste etape

INGRIJIREA PLAGII OPERATORII

Pastrati pansamentul curat si uscat. Aveti grija sa nu il udati cind va spalati. Daca se intimpla acest lucru, inlocuiti-l imediat cu un pansament steril uscat.

Pansamentul trebuie schimbat atunci cind va recomanda medicul dumneavoastra. In principiu, un pansament curat si uscat poate ramine pe plaga pina la scoaterea firelor de sutura.

Firele de sutura vor fi scoase dupa aproximaitv 21 zile de la operatie de catre personal calificat: medicul curant prin cabinetul de consultatii sau asistenta de la dispensarul teritorial cu ajutorul medicului dumneavoastra de familie. In ziua urmatoare indepartarii firelor de sutura dati jos pansamentul de pe plaga si puteti face dus. Nu frecati plaga operatorie si nu stati in vana de baie inca cel putin 7 zile.

Nu va alarmati daca aveti senzatie de mincarime sau arsura la nivelul plagii si nici daca regiunea e usor rosie. E o reactie normala.

CIND TREBUIE SA APELATI LA DOCTORUL DUMNEAVOASTRA

Cind ati fost chemat/a la controlul postoperator, de obicei dupa 6 saptamini de la operatie, la 3 luni, 6 luni, 1 an, in fiecare an pina la 5 ani, apoi din 5 in 5 ani sau oricind considerati necesar

Imediat daca aveti:

  • Crestere brusca a durerii locale
  • Roseata a zonei operatiei
  • Scurgeri de singe sau ser de la nivelul plagii operatorii
  • Durere de piept sau dificultati la respiratie
  • Urinati frecvent sau aveti usturimi cind urinati
  • Edem, umflare imporatnta a unui picior
  • Durere in gamba
  • Colorarea gambei sau piciorului
  • Temperatura peste 38°C, frison
  • Aveti nevoie de mai multe medicamente impotriva durerii
  • Singerari din nas, in urina sau in scaun, sau scaun negru
  • Nu mai puteti misca membrul inferior operat la fel ca inainte
  • Ati cazut si aveti durere in membrul inferior operat

 ALTE DATE LEGATE DE RECUPERARE

Exista doua perioade de recuperare:

  • Recuperarea pe termen scurt, dureaza in medie 4-6 saptamini, la finele acestora trebuie sa fiti capabil/a de mers fara ajutor (cirje/cadru), initial pe distante scurte in jurul locuintei, sa dormiti fara a avea nevoie de pastile, sa nu mai folositi medicamente de durere
  • Recuperarea pe termen lung, dureaza de obicei pina la 6 luni, la finele acestora trebuie sa fiti complet vindecat/a si sa va intoarceti la activitatea obisnuita. In fapt, un pacient cu recuperarea terminata trebuie sa simta ca are un genunchi normal sau aproape normal, pe care il poate folosi in viata de zi cu zi, de fapt trebuie sa fie semnificativ mai bine decit inainte de operatie in ceea ce priveste durerea si functionarea genunchiului.

Orice complicatie operatorie sau postoperatorie care v-a fost semnalata de medicul dumneavoastra poate modifica un protocol de recuperare, de aceea daca aveti cunostinta de vreo complicatie aparuta trebuie sa evaluati situatia si programul de kinetoterapie cu medicul, e posibil ca in cazul dumneavoastra sa fie necesara personalizarea anumitor aspecte ale recuperarii.

 

            Dupa 3-4 saptamini de la operatie puteti sa folositi o bicicleta de camera, sau sa mergeti la un bazin

 

            In primele 6 saptamini dupa operatie:

  • Indoiti genunchiul de la piciorul operat cu calcaiul pe planul patului cit de mult puteti stind culcat pe spate, apoi intindeti piciorul.
  • Cresteti mobilitatea genunchiului si forta musculara in flexie si extensie, initial culcat in pat pe spate sau pe un scaun inalt, apoi in picioare cu sprijin
  • Cresteti mobilitatea genunchiului in extensie completa incepind imediat postoperator
  • Efectuati exercitii de mobilizare pasiva a rotulei sus-jos si in lateral
  • Efectuati miscari active si pasive de flexie si extensie a genunchiului
  • Cresteti mobilitatea genunchiului, soldului si gleznei, efectuati rotiri de glezne in ambele sensuri si miscari antero-posterioare ale labei piciorului (miscari de pompa ale gambei)
  • Efectuati exercitii izometrice ale muschilor cvadriceps, ischiogambieri in pozitii care sa nu creeze durere
  • Este util un masaj usor de drenaj si activare a circulatiei
  • Efectuati serii de exercitii pe parcursul intregii zile

Dupa 6 saptamini de la operatie:

  • Puteti face orice miscare cu genunchiul operat
  • Continuati exercitiile de crestere a fortei musculare, puteti folosi greutati usoare la antrenament
  • Continuati exercitiile de reluare a mobilitatii genunchiului daca mai sint necesare
  • Utilizati o bicicleta
  • Cresteti durata si distanta plimbarilor, cresteti treptat nivelul de activitate
  • Corectati mersul, nu mai folositi cirje sau baston atunci cind aveti siguranta pe piciorul operat

Obiectivul nostru este sa va reluati activitatea la un nivel mai ridicat decit cel dinaintea operatiei, fara durere la nivelul genunchiului operat.