Recomandari pentru pacientii cu plastie de ligament incrucisat posterior

Dr. FLEACA RADU

medic primar ortopedie-traumatologie

medic specialist medicina de urgenta

competenta artroscopie

doctor in stiinte medicale

 

E-mail: rfleaca@yahoo.com

Tel: +40722604405

www.radufleaca.ro

 

INDICATII PENTRU PACIENTII CU

RECONSTRUCTIE A LIGAMENTULUI INCRUCISAT POSTERIOR

 

            Ati suferit o operatie prin care vi s-a reconstruit ligamentul incrucisat posterior rupt. Dupa aceasta interventie e necesara o perioada de timp pina cind veti putea sa va folositi normal genunchiul operat, o perioada de recuperare si reeducare a articulatiei, muschilor si mersului. Aceasta are rolul de a va asigura revenirea cit mai rapida la un nivel de activitate avut inaintea leziunii ligamentului, de a reduce complicatiile postoperatorii: redoarea (anchiloza) genunchiului, atrofiile musculare, tromboflebite (cheaguri de singe in picior), cit si, in acelasi timp, de a proteja grefa (noul ligament) pina la integrarea si vindecarea  acesteia (12 saptamini postoperator).

Dupa cum ati constatat, procesul de recuperare a inceput imediat postoperator, insa e necesar a fi continuat pina cind veti putea reveni la vechile activitati. In acest sens, kinetoterapia are un rol esential in refacerea fortei musculare, reeducarea articulatiilor si reinvatarea mersului normal. Colaborarea cu un kinetoterapeut este importanta, exercitii specifice putind fi facute sub indrumarea acestuia, ceea ce grabeste mult procesul de recuperare.

            Exista etape in procesul de recuperare care sint dictate in primul rind de biologia noului dumneavoastra ligament. Pina la revenirea la o activitate sportiva normala e nevoie de 6 luni – 1 an. Sint multi factori care influenteaza durata acestei recuperari, cei mai importanti fiiind: starea articulatiei si muschilor dinaintea operatiei, modul in care pacientul isi face programul de recuperare, eventuale complicatii postoperatorii aparute. De asemenea, foarte importanta pentru procesul de recuperare este efectuarea si a unei alte proceduri in acelasi timp operator: chirurgie a meniscului (meniscectomie sau sutura), proceduri de reparare/regenerare a cartilajului articular, etc

LA IESIREA DIN SPITAL

Trebuie sa puteti sa va deplasati cu ajutorul a 2 cirje, sa urcati si coboriti scari. De asemenea, puteti sa va ridicati/asezati de pe scaun sau pat fara ajutor, puteti sa folositi toaleta si sa va imbracati cu putin ajutor.

Asezati-va lucrurile de care aveti nevoie la indemina.

Luati masuri pentru a nu cadea: sa aveti lumina suficienta pe unde va deplasati, aveti grija la animalele de casa, praguri, covorase care aluneca sau cu ciucuri, gresie alunecoasa, etc

MEDICATIE

Folositi medicamente antialgice cit timp este necesar pentru a va putea odihni si a putea face exercitiile de recuperare. In prima etapa, luati antialgice cu 30 minute inainte de exercitiile de recuperare pentru a putea controla durerea.

Ati primit o reteta care cuprinde un medicament anticoagulant pentru a nu face cheaguri de singe in picior, un medicament antiinflamator care ajuta la desumflarea genunchiului si la durere, precum si unguent local.

Aplicati gheata local cel putin de 3 ori pe zi cite o jumatate de ora, inaintea si dupa exercitiile de recuperare, dar puteti folosi fara restrictii de timp. Nu aplicati gheata direct pe piele si nu udati pansamentul. Folositi gheata pina la desumflarea genunchiului. De asemenea, puteti sa folositi aplicatiile reci si mai tirziu in cursul procesului de recuperare daca genunchiul se umfla ca uramre a unei suprasolicitari.

Alimentati-va corect, suficient, cu multe vitamine, hidratati-va adecvat. Dupa rahianestezie este necesar sa beti cel putin 2 litri de lichide pe zi in primele zile, aceasta scazind riscul aparitiei cefaleei (durere de cap).

Luati-va medicamentele indicate de medic atit timp cit v-au fost recomandate. Daca din diverse motive nu puteti lua unul dintre medicamente anuntati medicul de aceasta.

PRECAUTII

Folositi orteza si cirjele atit timp cit v-au fost recomandate. Nu renuntati la acestea chiar daca va simtiti bine.

Respectati programul de recuperare, in special mobilizarea genunchiului.

Evitati suprasolicitarea articulatiei operate, faceti recuperarea in ritmul pe care il puteti sustine, sub indrumarea kinetoterapeutului si a medicului. Nu sariti peste etapele recuperarii, chiar daca simtiti ca sinteti capabil/a de aceasta.

Daca pe parcursul recuperarii simtiti o crestere a durerii la nivelul genunchiului, a zonei de unde au fost recoltate tendoanele sau vi se umfla genunchiul, aceasta inseamna de obicei ca ati fortat peste limita de confort a genuchiului. Reduceti intensitatea exercitiilor, folositi gheata si unguent si reluati dupa citeva zile progresiv efortul.

            Condusul unui autovehicul este interzis in principiu pina la 6 saptamini postoperator. Se poate relua cu prudenta dupa aceasta perioada pe distante scurte, crescind apoi progresiv. Retineti faptul ca genunchiul dumneavoastra nu e reeducat si nu aveti reflexele cu care erati obisnuit/a.  Cu prudenta se poate conduce un autovehicul cu cutie automata si mai repede de 6 saptamini de catre pacientii operati la piciorul sting.

INGRIJIREA PLAGII OPERATORII

Pastrati pansamentul curat si uscat. Aveti grija sa nu il udati cind va spalati. Daca se intimpla acest lucru, inlocuiti-l imediat cu un pansament steril uscat si prezentati-va la control.

Pansamentul trebuie schimbat atunci cind va recomanda medicul dumneavoastra. In principiu, un pansament curat si uscat poate ramine pe plaga pina la scoaterea firelor de sutura.

Firele de sutura vor fi scoase dupa 14 zile de la operatie de catre personal calificat: medicul curant prin cabinetul de consultatii sau asistenta de la dispensarul teritorial cu ajutorul medicului dumneavoastra de familie. In ziua urmatoare indepartarii firelor de sutura dati jos pansamentul de pe plaga si puteti face dus. Nu frecati plaga operatorie si nu stati in vana de baie inca cel putin 7 zile.

Nu va alarmati daca aveti senzatie de mincarime sau arsura la nivelul plagii si nici daca regiunea e usor rosie. E o reactie normala.

CIND TREBUIE SA APELATI LA DOCTORUL DUMNEAVOASTRA

Cind ati fost chemat/a la controlul postoperator, de obicei dupa 1, 2, 4, 6 saptamini de la operatie, la 3 luni, 6 luni, 1 an, apoi in fiecare an pina la 5 ani sau oricind considerati necesar

Imediat daca aveti:

  • Crestere brusca a durerii locale
  • Roseata a zonei operatiei
  • Scurgeri de singe sau ser de la nivelul plagii operatorii
  • Durere de piept sau dificultati la respiratie
  • Edem, umflare imporatnta a unui picior
  • Durere in gamba
  • Colorarea gambei sau piciorului
  • Temperatura peste 38°C, frison
  • Aveti nevoie de mai multe medicamente impotriva durerii
  • Singerari din nas, in urina sau in scaun, sau scaun negru
  • Nu mai puteti misca membrul inferior operat la fel ca inainte
  • Ati cazut si aveti durere in membrul inferior operat

 

 ETAPELE PROGRAMULUI DE RECUPERARE

 

ACESTEA SUNT RECOMANDARI DE PRINCIPIU, ESTE POSIBIL SA PRIMITI INDICATII DIFERITE DE RECUPERARE DE LA MEDICUL DVS. RESPECTATI-LE.

Orice complicatie operatorie sau postoperatorie care v-a fost semnalata de medicul dumneavoastra poate modifica un protocol de recuperare, de aceea daca aveti cunostinta de vreo complicatie aparuta trebuie sa evaluati situatia si programul de kinetoterapie cu medicul, e posibil ca in cazul dumneavoastra sa fie necesara personalizarea anumitor aspecte ale recuperarii.

Pe parcursul recuperarii puteti folosi exercitii de electrostimulare a musculaturii coapsei pentru cresterea tonusului acesteia.

 Exista mai multe perioade de recuperare datorate procesului de vindecare a noului ligament si a necesitatii reeducarii genunchiului. Nu grabiti procesul de recuperare, nu sariti peste etape chiar daca puteti, aceste limite de timp sint necesare pentru integrarea si maturarea noului dumneavoastra ligament.

ETAPA I

Incepe imediat postoperator si dureaza 6 saptamani. Scopul este de a incepe recuperarea mobilitatii genunchiului si de a efectua exercitii de mentinere a tonusului muscular.

Membrul inferior este sustinut permanent (zi si noapte) in orteza fixa de un suport sub gamba care impiedica tibia sa alunece in posterior !!!!!!!!

In timpul exercitiilor de flexie-extensie a genunchiului gamba este impinsa permanent inspre anterior de catre un ajutor (kinetoterapeut, cineva din familie)

Nu veti putea avea o mobilitate normala a genunchiului pina cind acesta nu e desumflat.

 In aceasta etapa nu sint permise exercitiile de extensie activa a genunchiului cu piciorul liber (open chain) fara a avea orteza pe genunchi.

SAPTAMANILE 1-2

  • Folositi orteza permanent (zi si noapte), asezati in orteza fixa un suport care impiedica tibia sa alunece in posterior (prosop impaturit in spatele gambei, de ex.)
  • Mergeti cu 2 cirje fara sa va sprijiniti pe piciorul operat. Puteti lasa piciorul pe sol doar cu  greutatea lui proprie
  • Utilizati gheata pina la desumflarea genunchiului
  • Cresteti mobilitatea soldului si forta musculara in flexie, extensie si abductie, avind orteza pe genunchi
  • Efectuati exercitii de ridicare a piciorului intins de pe planul patului din pozitia culcat pe spate, avind orteza pe genunchi
  • Sint permise exercitiile de mobilizare pasiva a genunchiului inafara ortezei, cu limitarea flexiei genunchiului la 200
  • Efectuati exercitii de extensie si flexie pasiva a genunchiului operat. In timpul exercitiilor de flexie-extensie a genunchiului gamba este impinsa permanent inspre anterior de un ajutor (kinetoterapeut, cineva din familie)
  • Efectuati exercitii izometrice ale muschilor cvadriceps in pozitii care sa nu creeze durere
  • Efectuati rotiri de glezne in ambele sensuri si miscari antero-posterioare ale labei piciorului (miscari de pompa ale gambei)
  • Este util un masaj usor de drenaj si activare a circulatiei
  • Efectuati exercitii de mobilizare pasiva a rotulei
  • Efectuati serii de exercitii pe parcursul intregii zile
  • Asezati un prosop/patura sub glezna si NU sub genunchi, pentru a ajuta la recastigarea extensiei genunchiului operat. Puteti aseza tot membrul inferior operat in pozitie procliva (ridicat) pentru a ajuta la desumflarea acestuia 

SAPTAMANILE 3-4

  • Folositi orteza permanent, in acelasi mod ca in primele 2 saptamani
  • Sint permise exercitiile de mobilizare pasiva a genunchiului inafara ortezei, cu limitarea flexiei la 450
  • Continuati exercitiile de recuperare a mobilitatii genunchiului, insistati pe recistigarea extensiei complete
  • Mergeti cu 2 cirje. Incarcarea la mers creste pana la 20-25 kg in aceasta perioada. Incepeti progersiv incarcarea pe piciorul operat, pornind de la 10 kg (verificati pe un cintar de baie), ajungind progresiv la 25 kg pina la 4 saptamani de la operatie
  • Utilizati gheata in continuare
  • Efectuati exercitiile de tonifiere musculara incepute anterior
  • In saptamina a 4-a puteti efectua exercitii de ridicare pe virfurile picioarelor, fiind sprijinit de perete cu mainile si avand orteza pe genunchi
  • Puteti utiliza electrostimularea musculaturii anterioara a coapsei

SAPTAMANILE 5-6

  • Sint permise exercitiile de mobilizare pasiva a genunchiului inafara ortezei, cu limitarea flexiei la 600
  • Incarcarea la mers creste la 50% din greutatea corpului, ajungind progresiv la incarcare completa in saptamana 7 postoperator
  • Continuati exercitiile de tonifiere musculara
  • Continuati recuperarea cvadricepsului (musculatura anterioara a coapsei), prin efectuarea de extensii active ale genunchiului, chiar cu opozitie minima, insa sustinut in continuare prin impingerea inspre anterior a gambei

ETAPA II

            Cuprinde saptamanile 7-12, caracterizate biologic prin reintegrarea si revscularizarea neoligamentului, fiind o perioada critica pentru maturarea grefei si protectia acesteia. Nu efectuati exercitii in lant cinetic deschis. Nu faceti sport, exceptind exercitiile din programul de recuperare.

Dupa 6 saptamani, orteza fixa este inlocuita cu o orteza mobila care este purtata pina la 12 saptamani postoperator    

SAPTAMANILE 7-12

  • Se continua exercitiile de mobilizare pasiva a genunchiului inafara ortezei, fara limitarea flexiei
  • La sfirsitul acestei perioade trebuie sa aveti mobilitate normala a genunchiului, insa mobiltatea se recaistiga de obicei mai repede. Este foarte util aportul unui kinetoterapeut in aceasta perioada
  • Puteti merge cu incarcare completa pe membrul inferior operat din saptamana 7 postoperator
  • Renuntati la folosirea cirjelor. Aceasta poate fi facuta brusc sau treptat in citeva zile, eventual renuntati initial la o cirja si apoi la cealalta. Pentru a renunta la cirje trebuie sa aveti siguranta pe piciorul operat
  • Puteti conduce un autovehicul
  • Continuati exercitiile de tonifiere musculara, insistati pe exercitii pentru recuperarea muschiului cvadriceps
  • Incepeti recuperarea ischiogambierilor (musculatura posterioara a coapsei), prin efectuarea de flexii active ale genunchiului, fiind culcat pe burta
  • In aceasta etapa trebuie sa reveniti la obiceiuri de viata normale (fara sport!), urcati si coborati scari
  • Puteti incepe exercitiile cu o bicicleta de camera, fara efort, conduce piciorul sanatos, cel operat doar urmareste miscarea
  • Dupa saptamana 10 postoperator puteti efectua semigenuflexiuni, cu fata spre un perete si cu mainile sprijinite de acesta, dar nu indoiti genunchii mai mult de 900
  • Continuati exercitiile de tonifiere a musculaturii coapsei; cvadriceps si ischiogambieri
  • Puteti merge intr-un bazin cu apa, fara sa inotati

ETAPA III

Cuprinde LUNILE 3-6 postoperator. Aceasta este etapa in care reluati activitatea sportiva. NU sint permise sporturi de contact sau pivotare pe piciorul operat! Orice nou efort/ sport pe care il reincepeti trebuie facut gradat, prin cresterea treptata a nivelului de efort si a distantei parcurse. Nu este neobisnuit ca in aceasta etapa sa mai apara dureri la nivelul genunchiului operat sau ca acesta sa se umfle. Folositi gheata local, unguent cu antiniflamator, reduceti nivelul de efort, si reluati progresiv dupa citeva zile

  • Dupa saptamana 12 renuntati la purtarea ortezei, nu mai folositi nici un model de genuchiera sau altfel de imobilizari
  • Incepeti exercitii cu bicicleta in aer liber
  • Incepeti inotul in bazin: stil liber, spate sau fluture, nu este permis stilul bras sau sa calcati apa
  • Incepeti sa alergati, in sala sau in aer liber, in ritm usor initial si pe distante scurte, apoi cresteti treptat nivelul de efort. NU alergati la inceput pe teren denivelat, nu accelerati brusc si nu faceti schimbari bruste de directie
  • Incepeti recuperarea musculara la o sala de gimnastica, crescind treptat greutatile cu care faceti exercitiile si numarul de repetari. Retineti ca dureaza luni de zile pina ce musculatura coapsei revine la dimensiunile dinaintea traumatismului
  • Efectuati exercitii de reeducare a genunchiului – proprioceptie, de exemplu: stind in piciorul operat cu genunchiul extins, cu ochii deschisi, apoi inchisi, etc.
  • Spre sfarsitul perioadei puteti efectua alergari cu spatele, in figura 8 scazind gradat marimea cifrei, alergare in zig-zag, lateral, opriri si accelerari bruste, etc

ETAPA IV

            Dupa luna a 6-a postoperator se poate relua efectuarea oricarui sport, inclusiv a sporturilor de contact sau pivotare pe membrul inferior operat

            Orice nou tip de efort sportiv se va relua progresiv in ceea ce priveste intensitatea si complexitatea exercitiului. Efectuarea unor miscari in forta (sarituri, contact) cu o musculatura nerecuperata si un genunchi needucat            poate duce la ruperea ligamentului.

            In principiu reintoarcerea la sportul de competitie se poate face sind forta musculara a membrului inferior operat este peste 85% fata de cea a celui sanatos, mobilitatea genunchiului este completa, genunchiul operat este desumflat (cei doi genunchi au aceeasi circumferinta), genunchiul este functional stabil (senzatia pacientului la solicitare). Aceasta poate fi la 4-6 luni pentru sporturi de agrement necompetitive sau chiar la 12 luni pentru sporturi de contact.

Nu e anormal sa reveniti la sport in forta (contact, etc) doar dupa 1 an de la operatie. Momentul reluarii complete a activitatii sportive depinde de fiecare, de ritmul in care a efectuat recuperarea: reluarea fortei musculare, reeducarea proprioceptiei, exercitii specifice sportului respectiv.

Puteti efectua si alte exercitii fata de cele descrise mai sus, dar sub indrumarea unui kinetoterapeut cu experienta in recuperarea sportivilor si cu acordul medicului. O RECUPERARE PREA AGRESIVA SAU CONDUSA DINCOLO DE POSIBILITATILE DVS FIZICE POATE COMPROMITE REZULTATUL INTERVENTIEI

Puteti folosi o genunchiera pentru reluarea activitatii sportive pe o perioada scurta de timp doar cind reincepeti un sport cu pivotare (fotbal, tenis, baschet, etc.). Purtarea unei genunchiere un timp mai indelungat intarzie procesul de recuperare.

 

Obiectivul nostru este sa va reluati activitatea la nivelul dinaintea rupturii ligamentului care a fost reconstruit.